;)

poniedziałek, 15 lutego 2010

Chekchouka (szekszuka) :)


Chekchouka to naprawdę smakowite danie algierskie (robię często w domu). Postaram napisać się przepis z głowy, mam nadzieję, że jeśli ktoś wypróbuje przepis, nie okaże sie on klapą :)



Składniki:

-4 duże cebule (najlepiej młode, chociaż w Algierii robią z czerwonej cebuli, z praktyki wiem, że nada się każda, młoda jest poprostu smaczniejsza);
-3 średnie jajka;
-2-3 pomidory (zależy od wielkości);
-sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Cebulę przekroić na pół, a potem w plastry. Pomidory zetrzeć na tarce (takiej którą np trzemy ziemniaki na placki tarte, nie jak marchewkę do zupy :P). Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonowa, nie dodajemy oleju!). Smażymy, aż będzie całkiem miękka, dodajemy starte pomidory i tak smażymy ok 2-3 minut. Wbijamy jajka i smażymy, jak naszą jajecznicę. Dodajemy pieprzu i soli do smaku. Sposoby podawania są różne, w domu z braku czasu jem po prostu z chlebem, a w Algierii z frytkami oraz sałatką z sałaty zielonej, sosu vinegret i innych warzyw (pomidor, ogórek, marchewka, cykoria).

SMACZNEGO!

Na zdjęciu: jedna z sałatek wykonywanych przez szwagierki, podobnie jak ciastka, czysta sztuka ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz